Сб. Жов 5th, 2024

Російський Газпром став найзбитковішою компанію країни-агресора

Російський Газпром став найзбитковішою компанію країни-агресора
Газпром / Фото: EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

Збитки перевищують 6 мільярдів доларів за звітність за 2023 рік.

Російський газовий гігант “Газпром”, колись відомий як монополіст на європейському газовому ринку, за підсумками 2023 року вперше за 25 років зазнав рекордного чистого збитку в розмірі $6,1 млрд (583,1 млрд рублів). Це стало найгіршим фінансовим результатом серед російських компаній, що підтверджує інформацію, повідомляють росЗМІ.

Проте вже в першому півріччі 2024 року “Газпром” зміг досягти чистого прибутку в розмірі майже $12 млрд (1,1 трлн рублів). Однак, за даними інших джерел, у першій половині 2024 року компанія також зазнала збитків у розмірі $5,56 млрд (480 млрд рублів), що свідчить про нестабільність фінансових показників компанії.

На другому місці серед найбільш збиткових компаній Росії виявився Амурський газохімічний комплекс — спільне підприємство російського “Сібур Холдингу” та китайського Sinopec. Запуск виробництва на цьому підприємстві відтерміновано до 2027 року через західні санкції, що ускладнили постачання необхідного обладнання.

До п’ятірки найбільш збиткових компаній Росії також увійшли Ozon ($450 млн збитків), Об’єднана авіабудівна корпорація Ростеху ($360 млн збитків) та соціальна мережа VK ($360 млн збитків).

Загалом, за підсумками 2023 року сумарний збиток російських компаній, які потрапили до рейтингу, перевищив $9,4 млрд (900 млрд рублів). Ці втрати підкреслюють значний вплив санкцій та економічних викликів, з якими стикається російська економіка після повномасштабної війни проти України.

Related Post