Сб. Жов 5th, 2024

Nike скасовує річний прогноз доходів на тлі погіршення ситуації з продажами

Nike скасовує річний прогноз доходів на тлі погіршення ситуації з продажами
Кросівки Nike / Фото: REUTERS/Mike Segar

Компанія не може здолати жорстку конкуренцію, яка діє на ринку спортивного одягу.

Nike Inc. оголосила про скасування річного прогнозу доходів, що збігається з приходом нового генерального директора Елліотта Хілла, який займе керівну посаду в умовах послаблення зростання продажів і очікувань зниженого трафіку на вебсайті та в мобільних додатках компанії в період свят, пише Reuters.

На цьому тлі акції компанії впали на 6% після оголошення, посиливши негативні настрої на ринку.

Зростання продажів у першому кварталі виявилося нижчим за прогнози, однак прибутковість перевищила очікування аналітиків. Компанія також перенесла свій день інвестора, який був запланований на 19 листопада.

Фінансовий директор Nike, Метью Френд, зазначив, що трафік у магазинах і на онлайн-платформах компанії скоротився більше, ніж передбачалося, що призвело до зростання запасів товарів. Крім того, продажі впали, незважаючи на проведені акції знижок у партнерських оптових і роздрібних мережах.

Конкуренція та виклики на ринку

На ринок спортивного одягу продовжують впливати нові конкуренти, такі як Hoka On та Deckers, які витісняють Nike зі своїх позицій. Зміна керівництва в компанії є спробою повернути зростання після кількох місяців стагнації. Акції компанії знизилися на 18% з початку року, хоча з моменту оголошення про призначення Хілла на посаду генерального директора, вони зросли на 10%.

Замість річного прогнозу, Nike надала короткотерміновий прогноз на період з вересня по листопад, очікуючи падіння продажів на 8-10%, що перевищує попередні оцінки аналітиків. Компанія також прогнозує скорочення валового прибутку на 150 базисних пунктів.

Стратегія на відновлення

Новому керівнику, Елліотту Хіллу, доведеться вирішувати питання відновлення партнерських відносин із оптовими ритейлерами, які були скорочені під час керівництва попереднім генеральним директором, Джоном Донахо. Підхід Донахо фокусувався на збільшенні продажів через власні магазини та онлайн-платформи компанії, що спричинило заповнення полиць конкурентами, такими як Foot Locker і Dick’s Sporting Goods.

Хілл, який раніше був генеральним менеджером Nike у Північній Америці, відзначився тим, що допоміг компанії повернутися до зростання в 2010-х роках через перепрофілювання ринку на спорт. Тепер перед ним стоїть подібне завдання.

«Ми маємо зміцнити зв’язки зі споживачами через спорт, а не лише через збільшення продажів спортивних товарів», — підкреслив Френд.

Прогнози аналітиків

Чистий дохід Nike у першому кварталі знизився на 10,4% до 11,59 мільярда доларів, що трохи більше за очікуване падіння на 10%. Аналітики вважають, що компанія ще не отримала повних переваг від запуску нових продуктів, таких як Air Max Dn і Pegasus 41, які мають потенціал для відновлення попиту в майбутньому.

Related Post