Пт. Сен 20th, 2024

Від Європи до Латинської Америки: знецінення долара призвело до позитивних змін по всьому світу

Від Європи до Латинської Америки: знецінення долара призвело до позитивних змін по всьому світу
Валюти світу / Фото: freepik.com

Центральні банки позитивно відреагували на падіння американської валюти і створили оптимістичні настрої.

У серпні долар впав більш ніж на 2% відносно інших основних валют, зазнавши найбільшого місячного зниження цього року, що стало певним полегшенням для економік, які страждали від зміцнення долара, пише Reuters.

Зниження курсу долара, якого давно очікували, було спричинене прогнозами щодо можливого зниження процентних ставок Федеральною резервною системою США на тлі послаблення економіки.

У липні трейдери очікували на інтервенцію Японії для підтримки ієни, яка впала до 38-річного мінімуму щодо долара, що викликало занепокоєння у політиків і Банку Японії. Однак різке відновлення ієни зупинило ці спекуляції.

Наразі один долар коштує 146 ієн, що на 15 ієн (або приблизно на 10%) менше, ніж у середині липня, завдяки підвищенню ставки Банком Японії, скороченню ФРС і різкому розвороту популярних операцій керрі.

«Ми не побачимо відновлення ставок у США, як це було під час попередніх корекцій за останні два роки. Це фундаментальний зсув, і пара долар/ієна буде знижуватися», — сказав Дерек Халпенні, керівник глобальних досліджень ринків EMEA в MUFG.

Доля китайського юаня

Раніше цього року Китай намагався стримати надмірне ослаблення своєї валюти відносно долара, побоюючись відтоку капіталу. Проте тепер, коли юань став найсильнішим з червня 2023 року, влада побоюється, що подальше зміцнення може мати негативні наслідки.

Зростання юаня в основному пов’язане з ослабленням долара, оскільки внутрішня економіка Китаю залишається крихкою, але ця тенденція може продовжуватися, особливо якщо експортери почнуть продавати накопичені долари.

«Ми очікуємо, що зовнішні фактори продовжуватимуть переважати над внутрішніми, і юань буде поступово зміцнюватися», — прогнозує Лінн Сонг, головний економіст ING у Великому Китаї, передбачаючи курс долара на рівні 7 юанів до кінця року, що означає зниження приблизно на 1% від поточних рівнів.

Ринки Азії і Латинської Америки

Слабкий долар також сприяв зміцненню валют ринків, що розвиваються, особливо в Азії. Філіппінський песо показав найкращий місячний приріст за останні 18 років, а індонезійська рупія — за понад чотири роки.

Ця тенденція не торкнулася Латинської Америки, де мексиканський песо та валюти інших країн регіону зазнали значних втрат через внутрішні проблеми та коливання цін на товари.

Проте м’який долар у поєднанні з надіями на «м’яке приземлення» економіки США дає певний простір для ринків, що розвиваються, дозволяючи їм знизити ставки та більше зосередитися на внутрішньому зростанні.

«До кінця року ми очікуємо, що центральні банки Філіппін, Сінгапуру, Південної Африки, Південної Кореї, Тайваню та Туреччини приєднаються до своїх колег у Латинській Америці та Центральній і Східній Європі», — зазначив Ехсан Хоман, керівник відділу досліджень ринків, що розвиваються, в MUFG.

Вплив долара на валюти Європи і Великої Британії

Два роки тому фунт стерлінгів впав до рекордно низького рівня, частково через політичні потрясіння, а євро досяг паритету з доларом — події, які ускладнили боротьбу центральних банків з інфляцією.

Тепер ситуація змінилася, і зміцнення валют, ймовірно, полегшить завдання Банку Англії та Європейського центрального банку, які прагнуть пом’якшити політику, але пам’ятають про ризики інфляції в деяких частинах економіки.

Фунт стерлінгів і євро є одними з найсильніших основних валют цього року. Курс фунта перевищує 1,30 долара, що на 25% вище від рекордно низьких показників, а курс євро перевищив 1,10 долара, підтриманий ринками, які менш схильні до зниження ставок ЄЦБ і Банку Англії порівняно з ФРС.

Шведські політики, ймовірно, також задоволені ослабленням долара. У серпні шведська крона зросла на 4%, ставши найефективнішою основною валютою. Її зміцнення також відносно євро допомогло Швеції знизити ставки. Минулого року керуючий Riksbank Ерік Тедін зазначив, що слабкість крони ускладнювала боротьбу з інфляцією.

Аналітики зазначають, що шведській кроні може бути важко продовжувати зміцнюватися, тоді як норвезька крона має кращі перспективи.

Норвегія, ймовірно, стане однією з останніх країн з розвиненою економікою, яка знизить ставки, що сприятиме зміцненню її валюти та її чутливості до глобального зростання.

«В умовах, коли процентні ставки в США знижуються, економіка США сповільнюється, але глобальне зростання залишається стабільним, валюти, які чутливо реагують на зростання, такі як норвезька крона, зазвичай демонструють хороші результати», — зазначають аналітики NatWest.11

Related Post