Вартість яловичини в Україні помітно підскочила. Так, станом на ранок 23 червня у великих супермаркетах, зокрема, ребра пропонують по 216,95 грн за кілограм, що більш ніж на 16 гривень дорожче порівняно із середнім рівнем цін у травні. Про це свідчить продуктовий моніторинг від Ukrainian Agribusiness Club, пише forex.ua з посиланням на oboz.ua.
На це є кілька причин. Зокрема:
- Обмежена кількість яловичини на ринку.
- Необхідність покриття витрат — тобто, часткове відшкодування виробникам коштів, вкладених у вирощування великої рогатої худоби та виготовлення продукції.
“За останній місяць на ринку фіксується суттєве зростання цін на м’ясо. Яловичина дорожчає на тлі обмеженої пропозиції та компенсації собівартості”, – зазначається у матеріалі.
Аналітики зауважують, що найближчим часом істотних змін на ринку м’яса не передбачається. Наразі існують усі підстави вважати, що цінова ситуація залишиться стабільною.
Втім, до завершення літа ціни на м’ясо загалом (не лише на яловичину) можуть піднятися на 5–7%. Як пояснюють експерти, до цього можуть призвести такі фактори:
- Зростання вартості кормів.
- Скорочення чисельності поголів’я свиней та великої рогатої худоби.
Ціни на м’ясо в українських супермаркетах
У цілому, згідно з даними “Мінфіну”, вартість яловичих ребер варіюється в залежності від супермаркетної мережі. Зокрема:
- Auchan – 234,9 грн;
- Megamarket – 199 грн;
Також подорожчав і гуляш — його середня ціна зросла майже на 5 гривень, сягнувши 346 грн за кілограм. У різних супермаркетах вартість коливається в межах 313,09–375 грн/кг. Зокрема:
- Auchan – 349,9 грн/кг;
- Metro – 313,09 грн/кг;
- Megamarket – 375 грн/кг.