В Україні очікується значне зростання вартості фруктів, ягід та овочів — до осені 2025 року ціни на черешні, суниці, вишні, абрикоси, персики та сливи можуть зрости на 20–30%. Основним чинником такого подорожчання стали весняні заморозки, які суттєво знизили врожайність садових культур. До того ж уже влітку ймовірне підвищення цін на ранні овочі — зокрема, картоплю та кабачки, які можуть подорожчати на 10–20%. Таку інформацію озвучила очільниця департаменту агропромислового розвитку Львівщини Людмила Гончаренко, пише forex.ua з посиланням на “Фокус”.
За її словами, найбільше від весняної негоди постраждали ранні овочі, ріпак, а особливо — плодово-ягідні культури. Як повідомила Гончаренко, нічні заморозки біля поверхні ґрунту тривали від двох до п’яти днів і охопили майже всю територію області. У поєднанні з високою вологістю це створило несприятливі умови для росту сільськогосподарських культур.
Найбільші збитки понесли фермери, які вирощують суницю садову — на окремих ділянках пошкодження врожаю сягнули 50%. Також прогнозується зменшення урожайності черешні, слив, вишні, лохини, смородини та ріпаку.
Експерти очікують, що середній рівень врожайності ягід і фруктів по країні скоротиться приблизно на 20–22%. Це, у свою чергу, неминуче спровокує зростання цін у роздрібній торгівлі. Як зазначає Гончаренко, навіть під час піку збору врожаю, коли зазвичай спостерігається здешевлення сезонної продукції, вартість залишатиметься вищою порівняно з попередніми роками.
Формування остаточної ціни сезонних продуктів залежить не тільки від негативного впливу погодних умов, але й від підвищення витрат на їх вирощування та виробництво, зокрема на:
- енергоносії;
- засоби захисту рослин та агрохімія;
- заробітну плату працівників;
- пальне;
- антистресанти для рослин, що використовуються після заморозків.
Такі фактори не лише збільшують собівартість агропродукції, а й створюють труднощі для фермерів у збереженні доступних цін без збитків. Попри те, що окремі культури, зокрема кукурудза, гречка та соняшник, усе ще мають потенціал для нормального росту, ситуація з ранніми овочами вже викликає серйозне занепокоєння.
Які продукти зростуть у ціні в Україні
Фермери, які займаються вирощуванням картоплі, кабачків і буряків, уже втратили частину врожаю — приблизно 10–20%. Хоча такі втрати наразі не критичні, загальна ситуація на ринку продовольства викликає тривогу. Частина земель досі не засіяна, а деякі культури, зокрема озимий ріпак, розвиваються із запізненням, що може суттєво скоротити обсяги майбутнього збору врожаю.
Унаслідок цих обставин обсяги пропозиції на ринку зменшаться, що неминуче призведе до підвищення цін навіть на звичні для споживачів овочі. За прогнозами аналітиків, вже восени очікується подорожчання таких продуктів, як:
- черешня;
- вишня;
- слива;
- суниця садова;
- смородина та лохина;
- абрикоси й персики;
- а також деякі овочі, зокрема рання картопля та кабачки.