В Україні спостерігається подальше підвищення цін на овочі, фрукти та м’ясо. За словами аналітика Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Максима Гопки, головною причиною, через яку фрукти не стають дешевшими, залишається погодний фактор. Про це пише forex.ua з посиланням на “Громадське радіо”.
Як зазначив експерт, у травні вартість фруктів зросла на 18%, а м’ясо подорожчало на 5%. Він підкреслив, що інфляційні процеси у 2025 році набирають обертів швидше, ніж торік.
“У нас є вже інформація про те, що за травень рівень інфляції зріс на 1,3%. Йдеться про індекс споживчих цін. Загалом, за п’ять місяців цього року інфляція зросла на 5,6%. Для порівняння, за аналогічний період торік індекс споживчих цін зріс лише на 2%. Загалом річна інфляція у 2025 році прискорилася до 15,9%. Це — максимум за останні два роки. Востаннє такий великий показник ми спостерігали у 2022 році”, — сказав аналітик УКАБ.
Максим Гопка попереджає про ймовірність збереження високих темпів інфляції, що пов’язано з несприятливими погодними умовами.
“Вже червень. Майже половина місяця пройшла, а погодні умови коливаються від спеки до холодних ночей. Є дощові дні. Це впливає на виробництво продукції відкритого ґрунту. Це також впливає на вирощування зернових і олійних культур, які є не лише основою майбутнього експортного потенціалу, але й кормом для тварин. А це вже виробництво м’яса й молока”, — пояснив експерт.
Гопка також висловився щодо стабільно високої вартості полуниці в Україні. За його словами, на формування ціни впливають не лише погодні умови та часткові втрати врожаю, а й витрати на оплату праці.
“Є брак робочої сили. А у збиранні тієї ж полуниці також застосовується ручна праця. Тому на зростання цін впливає цілий комплекс різних умов”, — додав аналітик УКАБ.