В Україні спостерігається зниження закупівельних цін на молочну сировину. Це зумовлено надлишком як самої сировини, так і готової продукції на ринку, активізацією імпорту сирів та припиненням торговельних пільг зі сторони Євросоюзу. Про це пише forex.ua з посиланням на “Главком”.
Так, станом на 6 червня середня закупівельна вартість молока екстра ґатунку становила 16,00 грн/кг без урахування ПДВ, що на 12 копійок менше, ніж у попередньому місяці. Ціни коливалися в межах від 15,50 до 16,50 грн/кг. Молоко вищого ґатунку продавалося в середньому по 15,75 грн/кг без ПДВ, що на 18 копійок нижче, ніж місяць тому, з ціновим діапазоном від 15,30 до 16,20 грн/кг.
Вартість молока першого ґатунку наразі становить 15,45 грн за кілограм (без урахування ПДВ), що на 15 копійок нижче, ніж у першій половині минулого місяця. У господарствах ціна коливається від мінімальних 15,00 грн/кг до максимальної позначки у 15,60 грн/кг. Станом на 6 червня середньозважена ціна трьох ґатунків досягла 15,75 грн/кг, що на 5 копійок менше порівняно з результатами попереднього моніторингу.
Експерти не виключають, що в другій половині червня переробні підприємства можуть переглянути закупівельні ціни, незалежно від виду вироблюваної продукції. Основною причиною потенційного здешевлення називають надлишок не лише молочної сировини, а й готових виробів. Якщо у травні на ринку спостерігався певний баланс, то наразі пропозиція почала переважати над попитом.
Одним із чинників, що наразі стримує зростання цін, стало рішення Єврокомісії від 5 червня про повернення квот і мит на аграрну продукцію з України. Зокрема, мова йде про скасування автономних торговельних заходів, запроваджених у 2022 році, які дозволяли українським виробникам безперешкодно постачати молочну продукцію до країн ЄС. Очікується, що це обмеження призведе до зменшення експорту до Євросоюзу.
За даними Асоціації виробників молока, українське сухе молоко та вершкове масло залишаються затребуваними серед європейських трейдерів, які купують їх за цінами, нижчими від біржових, а потім реалізують у треті країни. Зокрема, українське сухе молоко імпортують виробники з Болгарії та Румунії для виготовлення м’яких сирів і кисломолочної продукції. Частина цих товарів з’являється на полицях європейських супермаркетів під марками private label або продається в етнічних магазинах у таких країнах, як Польща, Німеччина, Литва й Румунія.
Додатковий тиск на ціни спричиняє зростання імпорту сирів до України, що створює труднощі для збуту продукції вітчизняних виробників. За таких обставин молочні господарства змушені зменшувати витрати, оскільки нарощування обсягів виробництва молока наразі є економічно недоцільним і може ще більше поглибити падіння цін.