Пт. Чер 20th, 2025

Українців попередили про ймовірний дефіцит низки продуктів: що буде з цінами влітку

Українців попередили про ймовірний дефіцит низки продуктів: що буде з цінами влітку
Ілюстративне фото / Джерело: freepik

На тлі заморозків, які були в Україні у квітні, прогнозується істотне зменшення врожайності кісточкових культур, зокрема абрикосів, персиків, черешень і вишень. Зниження може сягати 50–60%, що, вірогідно, спричинить подорожчання цих фруктів. Основний попит на них доведеться покривати за рахунок імпорту, тому кінцева ціна багато в чому залежатиме від ситуації на зовнішніх ринках. Про це розповів директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин, пише forex.ua з посиланням на Oboz.ua.

Експерт зазначив, що найбільше постраждали саме абрикоси та персики.

Через заморозки, які вдарили у квітні, Україна вже втратила більше половини потенційного врожаю цих плодів. Постраждали також інші кісточкові – зокрема черешні та вишні, втрати яких можуть досягати 50–60%.

“В травні заморозків не було, а от у квітні ми мали реальні мінуси на ґрунті. І кісточкові повимерзали серйозно. Найбільше постраждала Черкащина – там було декілька потужних хвиль заморозків”, – повідомив Пендзин.

Погодні умови по-різному вплинули на регіони України. Так, у Київській області, як зазначає економіст, обстановка була відносно спокійною. Водночас Черкаська область постраждала найбільше — негода майже повністю знищила значну кількість квітучих дерев ще до того, як утворилися плоди.

Щодо яблунь, то наразі важко робити остаточні висновки. У різних регіонах рівень втрат може значно варіюватися, тому реальний масштаб проблем стане зрозумілим пізніше.

На тлі загального занепокоєння окремо варто виділити виноград. За словами фахівця, ця культура починає вегетацію трохи пізніше, тож квітневі морози майже не зашкодили її майбутньому врожаю. До того ж головні виноградні зони України — Закарпаття та південні області — не зазнали суттєвих температурних перепадів.

“З виноградом ситуація трошки краща. По Закарпаттю не було великих заморозків, південь України теж обійшло. Є надія, що винограду буде вдосталь”, – розповів Пендзин.

Попри втрати, дефіцит фруктів в Україні не загрожує, стверджує експерт. Водночас власного врожаю не вистачить для повного покриття попиту, тож країна буде змушена активніше імпортувати фрукти з-за кордону.

“Будемо їсти імпортні сливи, імпортні вишні, імпортний виноград, персик, абрикос. Від ціни на зовнішньому ринку залежатиме, наскільки ці фрукти будуть доступні українцям”, – резюмував експерт.

Для звичайного українця це означає, що влітку фрукти, зокрема кісточкові, можуть зрости в ціні. Основна частина попиту покриватиметься за рахунок імпортної продукції, яка традиційно коштує дорожче. Тож варто очікувати менше вітчизняних фруктів у продажу та вищих цін на сезонні ласощі.

Related Post