Тогорічна посуха в Україні спричинила подорожчання овочів та інших продуктів харчування. Цієї весни ситуацію ускладнили заморозки, що стали ще одним фактором зростання цін. Про це свідчать дані Держстату, пише forex.ua з посиланням на “РБК-Україна”.
Згідно з інформацією від статистичної служби, у травні загальний рівень інфляції зріс до 15,9%, а продовольча інфляція досягла 22,1%.
Протягом року капуста подорожчала більш ніж у три рази — на 227,3%, досягнувши 53,5 грн за кілограм. Ціна на моркву зросла у 2,6 раза (на 160,9%) і становить 43,3 грн за кілограм.
Ціна на яблука зросла на 127,1% і становить 58,0 грн. Яйця подорожчали на 89,9%, до 54,2 грн за десяток. Вартість борошна піднялася на 39,5% — до 21,7 грн за кілограм, а гречка подорожчала на 32,7%, досягнувши 35,6 грн за кілограм.
Пачка вершкового масла вагою 200 грамів подорожчала на 34,3% — до 107,3 гривні, а ціна на літр соняшникової олії зросла на 39,0% і тепер становить 80,6 гривні.
Продуктова інфляція
У НБУ зазначають, що продовольча інфляція різко зросла внаслідок аномальної спеки та відсутності опадів улітку та восени 2024 року. Такі погодні умови негативно вплинули на обсяги врожаю, строки його дозрівання та якість сільськогосподарської продукції, зокрема овочів і фруктів.
У травні 2025 року на продовольчі ціни додатковий вплив мали весняні заморозки, які спричинили зростання вартості перших поставок овочів і фруктів нового сезону.
Національний банк очікує подальше поступове уповільнення темпів інфляції. У літній період здешевлення охопить значну частину товарів і послуг. Цьому сприятимуть нові врожаї, стабільніша ситуація в енергетичному секторі порівняно з минулим роком, а також зниження глобальних цін на нафту.