Споживчі ціни в Україні зросли більше, ніж передбачав Національний банк України. До кінця року рівень інфляції може перевищити 10%. Про це пише forex.ua з посиланням на коментар НБУ щодо інфляції.
“Найближчими місяцями інфляційний тиск зберігатиметься через меншу, ніж торік, пропозицію окремих продуктів харчування, розширення сукупного попиту внаслідок значних бюджетних видатків, високі темпи зростання заробітних плат і дефіцит електроенергії під час опалювального сезону”, – зазначається в повідомлені.
В НБУ також повідомили, що у жовтневому прогнозі Нацбанк очікував перевищення рівня інфляції у 10% лише у січні 2025 року. Однак, з огляду на нові фактичні дані, зросли ризики, що це може статися раніше.
При цьому в НБУ прогнозують, що вже навесні наступного року інфляція почне знижуватися, а до кінця 2025 року досягне 6,9% і поступово наблизиться до цільового рівня 5%. Сприяти цьому будуть заходи НБУ у сфері процентної та валютної політики, збільшення пропозиції продовольчих товарів та послаблення зовнішнього цінового тиску.
Чому зростають ціни
У НБУ зазначають, що в жовтні 2024 року річна споживча інфляція зросла до 9,7% порівняно з 8,6% у вересні. У місячному розрізі ціни піднялися на 1,8%.
За інформацією НБУ, одним із ключових факторів відхилення від траєкторії прогнозу стало різке прискорення продовольчої інфляції, спричинене сильнішим, ніж очікувалося, впливом несприятливих погодних умов на врожай сільськогосподарських культур, що призвело до скорочення пропозиції продуктів харчування. Також швидше, ніж очікувалося, підвищувалися адміністративно регульовані ціни та ціни на пальне.
Фундаментальний інфляційний тиск теж зріс більше, ніж очікувалося. Зокрема, базова інфляція в жовтні піднялася до 8,3% порівняно з 7,3% у вересні. Така динаміка була обумовлена передусім прискореним зростанням цін на оброблені продукти харчування через подорожчання продовольчої сировини, а також збільшенням витрат бізнесу на електроенергію та заробітну плату, зазначається в повідомленні.
За даними НБУ, спека без опадів влітку та на початку осені цього року вплинула на врожайність, терміни дозрівання та якість ряду овочів і фруктів, що позначилося на їхній пропозиції. Зокрема, швидше зростали ціни на овочі борщового набору та більшість фруктів. Також вищими, ніж минулого року, залишалися ціни на помідори та огірки, хоча в жовтні їхнє подорожчання дещо уповільнилося.
Зростання цін на сировину, корми та виробничі витрати, зокрема на енергоносії, відобразилося на вартості борошна, круп, молока й м’яса. Ті самі чинники, ймовірно, спричинили те, що здешевлення яєць у річному розрізі значно сповільнилося. Водночас темпи зниження цін на цукор прискорилися завдяки активній переробці цукрового буряка нового врожаю, повідомляють у НБУ.