До кінця 2025 року в Україні прогнозується подорожчання хліба ще на 20%. Це стане продовженням стабільної тенденції зростання цін на 1,5–2% щомісяця. Серед основних чинників такого здорожчання — наслідки війни: дефіцит кадрів у виробничій сфері, інфляційні процеси, підвищення витрат на логістику, а також вплив урожайності зерна на загальну вартість виробництва. Про це під час прямого ефіру на одному з українських телеканалів повідомив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук, пише forex.ua з посиланням на oboz.ua.
“Ситуація по хлібу така, що в нас 2024 рік характеризувався зростанням більше ніж на 20%. Тенденція 2025 року, вона продовжує, в принципі, переходити від з року в рік, де ціна теж на хліб зростає у межах 20%, кожного місяця додаючи по 1,5-2% до ціни, що на сьогоднішній день сформувалась”, – розповів він.
Подорожчання хліба спричинене рядом серйозних факторів, головним із яких є війна. Повномасштабне вторгнення Росії призвело до суттєвого зменшення числа працівників у аграрному секторі та харчовій індустрії. Через це підприємства змушені впроваджувати автоматизовані процеси, що потребує додаткових капіталовкладень і, як наслідок, збільшує витрати на виробництво.
“Перший фактор – це фактор, пов’язаний з війною: відсутність достатньої кількості людей на підприємствах чи товаровиробництві, чи переробці. Виробники змушені замінювати людей технологіями і закладати в собівартість”, – пояснив фахівець.
Ще один суттєвий фактор — це продовольча інфляція, яка, за словами Марчука, продовжує зростати в Україні. Дорожчає не лише їжа, а й сировина, енергоносії та різноманітні послуги. Особливо впливає на підсумкову вартість хліба логістика, адже її ціна значною мірою формується під впливом вартості пального.
“Ціна логістики сьогодні, коли відбуваються коливання на паливо, воно теж закладає основу ціноутворення”, – зауважив він. Також важливим чинником залишається рівень урожайності зернових культур, особливо пшениці.
Вона становить приблизно чверть кінцевої ціни хліба. На врожайність, а отже, й на вартість борошна та хлібобулочної продукції, значно впливають погодні коливання, витрати на агротехнології та загальний економічний стан. «Приблизно 25% у структурі собівартості хліба залежить від того, яким буде врожай пшениці та ціна на борошно, адже саме ці фактори формують остаточну вартість продукції», — пояснив Марчук.