Пт. Вер 27th, 2024

Ціни на нафту зростають після тижневого падіння

Ціни на нафту зростають після тижневого падіння
Танкер на нафтовому терміналі / Фото: China Daily через REUTERS

Трейдери очікують чергове тижневе падіння на тлі збільшення видобутку Лівією та ОПЕК+.

Ціни на нафту частково відновилися в п’ятницю після попередніх втрат, але залишаються на шляху до тижневого зниження. Інвестори зважують вплив очікуваного збільшення видобутку нафти в Лівії та ширшої групи ОПЕК+, а також нових стимулів від найбільшого імпортера нафти — Китаю, пише Reuters.

Ф’ючерси на нафту марки Brent піднялися на 15 центів (0,21%) до $71,75 за барель станом на 06:30 за Гринвічем, тоді як ціни на нафту марки West Texas Intermediate (WTI) у США зросли на 18 центів (0,27%) до $67,85 за барель. Однак на тижневій основі Brent знизилася приблизно на 3,7%, а WTI — на 5,7%.

Попри те, що інвестори отримали деякий оптимізм від сміливих економічних стимулів з боку китайської влади, увага ринку нафти цього тижня була зосереджена на Лівії та ОПЕК, зазначила Пріянка Сачдева, старший ринковий аналітик компанії Phillip Nova. “Недавнє рішення ОПЕК+ збільшити видобуток лише посилило занепокоєння”, — додала вона, підкресливши, що ринок нафти бореться з ослабленням попиту протягом останніх місяців.

Китайський центральний банк у п’ятницю знизив процентні ставки та вливав ліквідність у банківську систему, щоб стимулювати економічне зростання, що наближається до мети на рівні 5% у 2024 році. Додаткові фіскальні заходи очікуються до початку національних свят у Китаї 1 жовтня, що відображає зростаюче занепокоєння економічними труднощами країни.

Тим часом, Лівія, яка зазнала значного скорочення експорту нафти через внутрішні суперечки, досягла угоди між ворогуючими фракціями щодо Центрального банку. Це дозволить країні поступово відновити видобуток нафти, який впав до 400 000 барелів на добу цього місяця з понад 1 мільйона барелів у серпні. За оцінками аналітиків ANZ Bank, ця угода може повернути на ринок додатково 500 000 барелів на добу.

ОПЕК+ також планує з грудня збільшити видобуток на 180 000 барелів на добу, незважаючи на поточне скорочення виробництва на 5,86 мільйона барелів на добу. Це рішення виникло після повідомлень про те, що Саудівська Аравія відмовилася від прагнення утримувати ціни на рівні $100 за барель, обравши стратегію збільшення ринкової частки.

Проте, нафтові ринки залишаються обережними щодо глобальних балансів нафти у 2025 році. Аналітики FGE Energy підкреслили, що ведмежі настрої на ринку підсилюються рекордно низькою чистою довжиною контрактів ICE Brent для керованого позиціонування грошей.

Related Post