Пт. Вер 27th, 2024

США та ЄС наближаються до угоди щодо допомоги Україні на 50 мільярдів доларів із використанням російських активів

США та ЄС наближаються до угоди щодо допомоги Україні на 50 мільярдів доларів із використанням російських активів
США, ЄС і Україна / Фото: freepik.com

Представник США підтвердив готовність його країни брати участь в цьому проєкті.

США та Європейський Союз близькі до досягнення угоди про пакет допомоги Україні на суму 50 мільярдів доларів, частина якого буде фінансуватися за рахунок заморожених російських активів. Навіть якщо ЄС не внесе необхідних змін до свого санкційного режиму — що відтермінує перегляд санкцій державами-членами — Сполучені Штати все одно зроблять свій внесок у пакет, хоча і меншою сумою, пише Bloomberg.

У червні країни G-7 домовилися про надання Україні безповоротної позики, яку планується покрити прибутками від активів російського центрального банку на суму близько 280 мільярдів доларів, більшість із яких зберігається в Європі.

Представник США підтвердив, що Вашингтон планує взяти участь у цьому зобов’язанні, але розмір внеску буде залежати від того, чи зможе ЄС забезпечити надійність замороження російських активів.

Спочатку США та ЄС погодилися внести приблизно по 20 мільярдів доларів кожен. Однак США висунули вимогу щодо продовження терміну санкцій на триваліший період, щоб забезпечити доступність прибутків від заморожених активів. Європейський Союз наразі працює над змінами в санкційному режимі, щоб продовжувати його кожні 36 місяців, відповідно до побажань США.

ЄС також запропонував виділити до 35 мільярдів євро зі свого бюджету в разі, якщо США не зможуть приєднатися до позики. Однак пропозиція збільшення частки ЄС була відхилена основними членами G-7, такими як Німеччина, Франція та Італія, під час нещодавньої зустрічі представників ЄС у Брюсселі.

Європейська комісія наголосила, що головною метою залишається забезпечення участі США у цьому проєкті. Усі країни-члени ЄС мають досягти одностайної підтримки санкційної реформи, яка наразі перебуває на розгляді.

Угорщина, яка часто блокувала або затримувала рішення ЄС щодо підтримки України, запропонувала відкласти рішення щодо замороження російських активів до завершення президентських виборів у США, які відбудуться 5 листопада.

Комісія повідомила, що США можуть приєднатися до ініціативи навіть після виборів, однак законодавчий процес у ЄС має бути завершений до кінця жовтня, щоб гарантувати вчасне ухвалення рішення.

Очікується, що країни G-7 завершать свої зобов’язання на зустрічі міністрів 25 жовтня. Підтримка України також буде обговорюватися на саміті лідерів ЄС 17-18 жовтня.

Коли новий механізм запрацює, ЄС припинить поточну практику використання доходів від заморожених російських активів для фінансування військової допомоги Україні. Нова позика, виплата якої розпочнеться з 2025 року та здійснюватиметься поетапно, стане доповненням до інших пакетів допомоги, включаючи 50 мільярдів євро фінансової підтримки від ЄС у вигляді грантів і позик на період із 2024 по 2027 роки.

Related Post