Пт. Вер 27th, 2024

Кабмін змінив правила виплат грошової допомоги рідним загиблих і зниклих воїнів

Кабмін змінив правила виплат грошової допомоги рідним загиблих і зниклих воїнів
Військова форма і прапор України / Фото: freepik.com

Кабінет міністрів оновив Порядок призначення та виплати одноразової грошової допомоги в разі загибелі (смерті) або інвалідності деяких категорій осіб відповідно до закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», повідомляє РБК-Україна.

На сайті уряду з’явилась оновлена постанова №1090 від 24 вересня 2024 року. В тексті документа йдеться, що змінюється розмір виплат військовослужбовцям, які отримали поранення, а також родичам зниклих безвісти і загиблих через зміну розміру прожиткового мінімуму.

В документі визначаються критерії призначення одноразової грошової допомоги:

  • у випадку загибелі/смерті особи або визнання безвісно відсутньою – призначається з дати смерті або з дати набрання чинності судового рішення щодо зниклої особи;
  • у випадку встановлення інвалідності.

Одноразова грошова допомога призначається і виплачується членам родини загиблого воїна в розмірі 750 прожиткових мінімумів. На даний час прожитковий мінімум зафіксований на рівні 3 028 грн на працездатну особу. Тобто розмір допомоги сягає 2 млн 271 тисяча гривень. Ці умови не стосуються особливого періоду, коли діє воєнний стан.

Крім того, родичі загиблих отримують допомогу у розмірі 15 млн грн, що зазначено у постанові Кабміну від 28 лютого 2022 р. № 168.

Заяви подаються родичами загиблих в паперовій або в електронній формі через портал «Дія». На даний час родичам спростили подачу заяв – це можна зробити одноразово, а не двічі, як це було раніше.

Якщо була встановлена інвалідність, то розмір грошової допомоги становить:

  • 400 прожиткових мінімумів, у разі встановлення інвалідності I групи (1 млн 211,2 тисяч гривень);
  • 300 прожиткових мінімумів – у разі встановлення інвалідності II групи (984 тисяч гривень);
  • 250 прожиткових мінімумів – у разі встановлення інвалідності III групи (757 тисяч гривень).

Related Post