Пт. Вер 27th, 2024

Санкції США проти Росії стимулюють торгівлю юанем та рублем у Казахстані

Санкції США проти Росії стимулюють торгівлю юанем та рублем у Казахстані
Санкції проти Росії / Фото: armyinform

Російські банки та компанії дедалі частіше переорієнтовуються на Казахстан для проведення валютних операцій, необхідних для розрахунків із Китаєм, оскільки санкції США ускладнили ці процеси на території Росії. Про це повідомляє агентство Bloomberg, посилаючись на власні джерела, пише forex.ua.

У період з червня по серпень середньомісячні обсяги торгівлі тенге з юанем і рублем значно зросли, перевищивши показники перших п’яти місяців року більш ніж удвічі, досягнувши 893 мільйонів юанів (127 мільйонів доларів) і 86 мільярдів рублів (925 мільйонів доларів) відповідно.

Центральний банк в Астані у письмовій відповіді на запитання пояснив, що зростання спричинене “припиненням торгівлі доларами США на Московській біржі”. Банк також відзначив, що обсяги торгівлі тенге-долар збільшилися на 50% цього року через “зростання економічної активності та торгівлі” у країні, яка має спільний кордон з Китаєм і Росією.

Як повідомляють обізнані джерела, казахські банки спостерігають підвищений попит на юань з боку російських компаній. Ці операції можуть проводитися в інших валютах, крім тенге, тому вони не фіксуються в офіційній статистиці Національного банку.

Банки з сусідніх держав також співпрацюють з казахстанськими фінансовими установами для проведення операцій з китайською валютою, включаючи пари юань-рубль і юань-долар, зазначають джерела. Значна частина угод виконується шляхом пошуку покупців і продавців серед клієнтів казахських банків, при цьому ці операції не відображаються в офіційній статистиці.

Казахстан є однією з ключових держав, які відіграють важливу роль у зусиллях США та їхніх партнерів з ізоляції російської економіки.

За даними Казахстанської фондової біржі, обсяг торгівлі у парі юань-долар з червня по серпень склав 1,63 мільярда доларів, що на 33% перевищує торішній показник за аналогічний період, коли він становив 1,23 мільярда доларів.

Related Post