Пт. Сен 20th, 2024

Ціни на каву продовжують зростати і не без допомоги погоди: стали відомі причини

Ціни на каву продовжують зростати і не без допомоги погоди: стали відомі причини
Ціни на каву / Фото: Карл де Соуза/AFP/Getty Images

Експерти розповіли, чого чекати у наступному році.

Чашка кави стане ще дорожчою через тривалі перебої з поставками, що призвело до найвищого рівня цін на преміум-каву арабіка за останні 13 років, пише Bloomberg.

Ф’ючерси на каву піднялися на 4,8% до 2,718 долара за фунт у Нью-Йорку, що є найвищим показником з 2011 року. За рік ціни зросли приблизно на 40% через дефіцит дешевшої кави робуста, який спричинив підвищений попит на сорт арабіка, який переважно використовують спеціалізовані кав’ярні.

Зростання цін на каву посилюється через побоювання щодо несприятливих погодних умов у Бразилії, найбільшому виробнику кави. Країна завершує збирання врожаю 2024-2025 років, а перспективи врожайності погіршилися через спеку і посуху, які пошкодили посіви.

«Все залежить від погоди», — зазначив Кона Хаке, керівник відділу досліджень ED&F Man, підкреслюючи відсутність опадів у ключових кавових регіонах Бразилії на найближчі два тижні.

Наразі увага зосереджена на перспективі наступного врожаю, адже країна зіткнулася з найгіршою посухою за десятиліття, що може ще більше погіршити ситуацію.

«Перспективи врожаю арабіки 2025/26 рр. залишаються під загрозою», — підкреслив аналітик Rabobank Карлос Мера. Він зазначив, що опади в регіонах вирощування арабіки постійно нижчі за норму з квітня, коли почався сухий сезон. Проблему також посилюють труднощі в логістиці, як-от перевантажені порти, глобальна нестача контейнерів і невдалий врожай у В’єтнамі.

Ціни на робусту також продовжують зростати, піднявшись на 4,2% у понеділок.

Вплив цього зростання вже відчутний у ланцюжку постачання. Компанія JM Smucker Co., яка володіє брендами Folgers і Café Bustelo, підвищила ціни на каву влітку, а ще одне підвищення очікується на початку жовтня. Мережа Pret A Manger у Великій Британії скасувала свою підписку на каву, що дозволяла клієнтам отримувати до п’яти напоїв на день.

Ця ситуація з кавою сприяє інфляції напоїв. Ціни на апельсиновий сік також зросли через скорочення виробництва, а рекордне зростання ф’ючерсів на какао підвищує вартість шоколадних напоїв та десертів. Проте ціни на основні продукти харчування, такі як зерно, залишаються стабільними, що допомагає стримувати загальну інфляцію продовольства.

Related Post