Пт. Сен 20th, 2024

Припинення транзиту російського газу через Україну не стане серйозною проблемою для Європи – Bloomberg

Припинення транзиту російського газу через Україну не стане серйозною проблемою для Європи – Bloomberg
Транзит газу / Фото: Оператор ГТС

Завершення транзитної угоди між Росією та Україною 31 грудня матиме незначний вплив на зміцнений європейський ринок газу. Про це заявив очільник німецької енергетичної компанії Uniper SE Майкл Льюїс, пише forex.ua з посиланням на Bloomberg.

Він також зазначив, що попри те, що Австрія та Словаччина продовжують залежати від східного палива, припинення транзиту російського газу через Україну буде мати малий вплив на європейський газовий ринок.

«Певний обсяг газу зникне з ринку, але це вже враховано і відображено в цінах», — заявив Льюїс під час конференції Gastech у Х’юстоні. «Загалом наша позиція перед зимою досить сильна».

Європа заздалегідь поповнила свої газові резерви перед початком опалювального сезону. Наразі вона отримує надійні поставки з Норвегії, а також збільшила імпорт зрідженого природного газу (СПГ) від таких країн, як США, щоб компенсувати скорочені поставки з Росії.

Uniper та Німеччина більше не закуповують газ у російської державної компанії «Газпром». Під час енергетичної кризи 2022 року Uniper була націоналізована, що стало одним із наймасштабніших заходів державної підтримки в історії Німеччини. Після вторгнення Росії в Україну та зменшення експорту газу до Європи, компанія, яка раніше була одним з основних клієнтів «Газпрому», змушена була щодня витрачати сотні мільйонів євро на альтернативні постачання, що стало можливим лише завдяки державній допомозі.

У червні компанія Uniper отримала компенсацію понад 13 мільярдів євро (14 мільярдів доларів) за рішенням міжнародного арбітражу через припинення «Газпромом» постачань газу з середини 2022 року. Наразі компанія вивчає різні варіанти відшкодування збитків, присуджених судом. «Це складний юридичний процес. Є кілька викликів», — підкреслив Льюїс. «Це займе стільки часу, скільки буде потрібно».

На питання про можливі альтернативи заміни транзитної угоди Льюїс заявив, що Uniper не планує закуповувати газ з Росії. Він також зазначив, що перемовини з Росією щодо потенційних мирних угод не здаються обнадійливими, оскільки війна в Україні триває вже третій рік.

«Ми маємо побачити завершення війни, перш ніж можна буде вести будь-які серйозні переговори, завершення війни та реальне відновлення відносин між ЄС і Росією», — пояснив він. «Дуже важко уявити, що можна зробити».

Related Post