Пт. Сен 20th, 2024

Українська економіка показала пришвидшений ріст наприкінці літа: причини

Українська економіка показала пришвидшений ріст наприкінці літа: причини
Ріст економіки / Фото: freepik

У серпні 2024 року економіка України показала прискорене зростання на рівні 3,5% [±1%]. Протягом перших восьми місяців поточного року зростання валового внутрішнього продукту (ВВП) оцінюється на рівні 3,9% [±1%] у порівнянні з тим же періодом попереднього року. Про це пише forex.ua з посиланням на дані Мінекономіки.

«Основний внесок у зростання економіки додала промисловість та позитивна динаміка у транспорті, будівництві та внутрішній торгівлі. Крім того, у серпні вперше за останні три місяці бізнес покращив оцінки діяльності на найближчу перспективу. Також вперше за останні два місяці покращилися споживчі настрої. Це зумовлено мінімальними «віяловими» відключеннями електроенергії впродовж місяця», — розповіла перша віцепрем’єр-міністерка — міністерка економіки України Юлія Свириденко.

Вона зазначає, що темпи економічного зростання за перші вісім місяців 2024 року становлять 3,9%, що відповідає новому урядовому прогнозу. Очікується, що реальний ВВП за підсумками 2024 року зросте на рівні 3,5%.

Свириденко повідомила, що в серпні позитивні тренди в промисловості стали можливими завдяки стабільному доступу підприємств до електроенергії.

Зменшення обсягів виробництва в аграрному секторі пов’язане з урожаєм ярих культур, який знизився у порівнянні з попереднім роком. Це стало результатом несприятливих погодних умов під час вегетації та дозрівання рослин. Додатково, нестача кваліфікованих спеціалістів негативно позначається на бізнесових очікуваннях та стримує економічну активність, зазначили в пресслужбі міністерства.

Related Post