Пт. Сен 20th, 2024

Ціни на нафту почали тиждень зі зростання: причини

Ціни на нафту почали тиждень зі зростання: причини
Нафтовий танкер / Фото: REUTERS

Експерти називають, як мінімум дві причини для зростання цін на нафту.

Ціни на нафту зросли на ранкових торгах у понеділок через очікування зниження процентної ставки в США цього тижня, хоча це зростання було обмежене слабкими економічними показниками з Китаю та постійними побоюваннями щодо попиту, пише Reuters.

Ф’ючерси на нафту марки Brent на листопад піднялися на 3 центи до 71,64 долара за барель о 04:02 за Гринвічем. Ф’ючерси на нафту в США на жовтень зросли на 16 центів, або на 0,2%, до 68,81 долара за барель.

Минулий тиждень нафта завершила падінням через зменшення побоювань щодо перебоїв у постачанні, оскільки видобуток нафти в Мексиканській затоці відновився після урагану Франсін, а дані показали зростання кількості бурових установок у США. Однак близько п’ятої частини видобутку нафти та 28% видобутку природного газу в Мексиканській затоці залишаються зупиненими через наслідки урагану.

«Трейдери зосереджені на майбутніх рішеннях Федерального комітету з відкритих ринків (FOMC), тому ринок залишається обережним», — зазначила старший аналітик ринку Phillip Nova Пріянка Сачдева, додавши, що ціни підтримують проблеми з пропозицією через зупинені потужності в Мексиканській затоці.

Основним фактором цього тижня стане те, наскільки агресивно ФРС знизить процентну ставку після свого засідання 17-18 вересня. За даними CME FedWatch, інвестори все частіше прогнозують скорочення ставки на 50 базисних пунктів замість очікуваних 25. Зниження ставок може знизити вартість запозичень, стимулювати економічну активність і збільшити попит на нафту.

«Хоча зниження ставки вже враховано в цінах, головна невизначеність полягає в тому, чи буде скорочення на 25 або 50 базисних пунктів. Зниження на 50 пунктів може негативно вплинути на нафтовий ринок через побоювання щодо можливої рецесії», — зазначили аналітики ING у своїй примітці.

Водночас у Китаї, найбільшому імпортері нафти, зростання промислового виробництва сповільнилося до п’ятимісячного мінімуму в серпні, а роздрібні продажі та ціни на нове житло також продовжують падати. Крім того, виробництво на нафтопереробних заводах знижується п’ятий місяць поспіль через слабкий попит на паливо та низькі експортні прибутки, що стримує обсяги виробництва.

Related Post