Пт. Сен 20th, 2024

Мальдіви шукають шляхи запобігання дефолту в країні

Мальдіви шукають шляхи запобігання дефолту в країні
Мале, столиця Мальдів / Фото: wikipedia

Мальдіви шукають спосіб уникнути того, щоб стати першою країною, яка оголосить дефолт за основною формою боргу, що відповідає вимогам шаріату. Про це пише forex.ua з посиланням на пресслужбу Financial Times.

Вартість сукук-облігацій (які відповідають нормам шаріату) на суму 500 млн доларів, випущених урядом, знизилася до 70 центів за долар за останній місяць перед жовтневою виплатою через виснаження валютних резервів країни.

Дефолт за цими облігаціями, термін погашення яких спливає у 2026 році, стане першим випадком суверенного дефолту за сукук, обсяг яких на початок року складав приблизно 860 млрд доларів.

Країна відчайдушно намагається погасити борги перед двома основними кредиторами — Індією та Китаєм, у яких вона взяла значні позики для покриття зростаючого бюджетного дефіциту.

Повідомляється, що ці виплати можуть повністю вичерпати її валютні резерви.

Світові аналітики та інвестори побоюються, що жоден з урядів не надасть підтримку мусульманській країні з населенням у пів мільйона, що може призвести до складного процесу дефолту та реструктуризації боргу.

Міністр фінансів Мальдів Мохамед Шафік повідомив, що уряд може здійснити жовтневий платіж на суму близько 25 млн доларів. Однак чисті валютні резерви країни знизилися до менш ніж 50 млн доларів у липні, оскільки уряд також намагався підтримати фіксований курс руфії до долара.

Крім того, повідомляється, що валові резерви скоротилися до менше ніж 400 млн доларів, тоді як у травні вони становили близько 500 млн доларів.

Related Post