Пт. Сен 20th, 2024

Акції Nvidia впали, а компанія втратила майже 300 мільярдів доларів: причини

Акції Nvidia впали, а компанія втратила майже 300 мільярдів доларів: причини
Nvidia / Фото: REUTERS/Ann Wang

Експерти вважають, що інвестори переглядають свої кредити довіри щодо штучного інтелекту.

Акції технологічного гіганта Nvidia, що спеціалізується на штучному інтелекті, впали на 9,5% у вівторок, зазнавши найбільшого одноденного падіння ринкової вартості в історії компанії, пише Reuters.

Це сталося на тлі зниження оптимізму інвесторів щодо штучного інтелекту та загального ринкового спаду після публікації слабких економічних даних. Nvidia втратила $279 мільярдів ринкової капіталізації, що свідчить про підвищену обережність інвесторів стосовно нових технологій, які стали рушійною силою цьогорічного зростання фондового ринку.

Індекс мікросхем PHLX знизився на 7,75%, що стало найбільшим падінням з 2020 року. Останні хвилювання навколо штучного інтелекту посилилися після того, як Nvidia минулого тижня оприлюднила квартальний прогноз, який не виправдав високих очікувань інвесторів, що раніше сприяли стрімкому зростанню її акцій.

«Протягом останніх 12 місяців було вкладено величезні суми в технології та напівпровідники, що призвело до певного спотворення ринку», — зазначив Тодд Сон, стратег ETF у Strategas Securities.

Акції Intel також впали майже на 9% після повідомлень Reuters про те, що генеральний директор Пет Гелсінгер представить раді директорів план зі скорочення зайвих бізнесів і перегляду капітальних витрат.

Найдорожчі компанії Уолл-стріт, зокрема Microsoft та Alphabet, також втратили свої позиції після квартальних звітів у липні.

«Нещодавні дослідження поставили під сумнів, чи виправдає штучний інтелект капіталовкладення. Інвестори повинні ретельно оцінювати, чи ефективно компанії використовують свої ресурси для інвестицій у ці технології», — написали стратеги BlackRock у вівторок.

Попри останні втрати, Nvidia зросла на 118% з початку року, хоча її акції втратили значну частину вартості цього тижня.

Слабкість акцій мікросхем супроводжувалася значним падінням на Волл-стріт. Nasdaq втратив 3,3%, а S&P 500 знизився на 2,1%. Інвестори здебільшого очікують, що Федеральна резервна система знизить процентні ставки на 25 базисних пунктів на своєму засіданні 18 вересня, хоча ймовірність більшого скорочення на 50 базисних пунктів також зросла до 37%.

Цього тижня інвестори отримають низку економічних даних, кульмінацією яких стане ключовий урядовий звіт про заробітну плату в п’ятницю.

Індекс мікросхем зріс на 14% у 2024 році, трохи відстаючи від зростання індексу S&P 500 на 16%. Однак рекордні втрати Nvidia перевищили $232 мільярди, які компанія Meta Platforms втратила 3 лютого 2022 року після оприлюднення невтішного прогнозу.

Після квартального звіту Nvidia аналітики підвищили оцінку її річного прибутку до $70,35 мільярда до січня 2025 року. Водночас падіння акцій призвело до того, що зараз Nvidia торгується в 34 рази від очікуваного прибутку, що нижче, ніж у червні, коли цей показник перевищував 40.

Акції іншого виробника мікросхем, Broadcom, що також виграв від буму обчислень зі штучним інтелектом, впали на 6,2% напередодні публікації квартального звіту в четвер.

Related Post