Пт. Сен 20th, 2024

Український бізнес погіршив очікування – результати опитування

Український бізнес погіршив очікування – результати опитування
Бізнес / Фото: freepik.com

Підприємства зазначили складнощі, з якими стикнулись останнім часом.

Український бізнес суттєво погіршив свої очікування через відключення електроенергії. Про це повідомляє Інститут економічних досліджень і політичних консультацій (ІЕД) на основі проведеного опитування.

Бізнес скоротив піврічні очікування і темпи відновлення. У звіті Інституту йдеться, що показник фінансово-економічної ситуації на підприємствах ще в червні досяг 0,55, а в липні знизився до 0,22. Останнє найнижче число цього показника фахівці Інституту фіксували у січні 2023 року.

Крім того, через відключення електрики скоротилась частка підприємств, які працюють на повну потужність. Це говорить про сповільнення відновлення бізнесу. Не змінною залишилась частка підприємств, які не працюють.

Частка підприємств, які працюють на повну потужність скоротилась до 11% з 20%, які були у червні. Підприємств, які працюють на 75-99% стало ще менше – 34% замість 37%, зафіксовані в червні. Зросла частка підприємств, які працюють на 50-74%. Їх стало 33% замість 25%, зафіксованих в червні.

Крім того, індекс ділової активності зменшився з 0,37 в червні до 0,13 в липні. Головною перешкодою для повноцінної роботи бізнесу була відсутність електроенергії. Це відзначили 78% опитаних підприємців. Цей показник можна порівнювати з листопадом 2022 року, коли бізнес вперше зіткнувся з жорсткими обмеженнями у енергопостачанні. Серед перешкод для роботи відзначали небезпеку для роботи і відсутність кваліфікованих кадрів.

Крім того, серед перешкод і негативних чинників бізнес назвав можливе зростання цін найближчим часом.

В опитуванні взяли участь 483 українські промислові підприємства, розташовані у 21 з 27 областей України.

Related Post