Пт. Сен 20th, 2024

Банки нарощують прибутковість, але втрачають рентабельність капіталів

Банки нарощують прибутковість, але втрачають рентабельність капіталів
Банки / Фото: banker.ua

Протягом перших шести місяців 2024 року банки отримали чистий прибуток в розмірі 79 млрд грн. Про це повідомляє пресслужба НБУ.

Регулятор звернув увагу, що чистий прибуток банків суттєво зріс. Тільки за минулий рік банки отримали прибуток у розмірі 82,8 млрд грн після нарахування податку на прибуток 76,2 млрд грн.

Минулого року для банків запровадили податок на надприбуток в розмірі 50%, 25% податок на надприбутки складатиме в цьому і наступних роках.

Прибутки були отримані завдяки збереженню високої чистої процентної маржі та нульовим відрахуванням в резерви під збитки.

Однак протягом 2 кварталу прибутковість основних видів активів знижувалась. Негативні процеси зачепили дохідність депозитних сертифікатів НБУ, тому банки активно зменшували частку таких вкладень.

Крім того, знизились ринкові ставки за кредитами і облігаціями внутрішньої позики. Ці активи банки навпаки нарощували, завдяки чому вдалось наростити доходи.

В НБУ повідомили, що рентабельність активів банків склала 48,4%, що нижче аналогічного показника за перше півріччя 2023 року.

Related Post