Пт. Сен 20th, 2024

Ціни на газ в Європі стабілізувались: стали відомі позитивні чинники

Ціни на газ в Європі стабілізувались: стали відомі позитивні чинники
Ціни на газ / Фото: freepik.com

Тут не обійшлось без росії і України.

Ціни на європейський природний газ стабілізувалися після зростання на початку місяця. Це сталось завдяки продовженню постачання через українські трубопроводи, пише Bloomberg.

Еталонний ф’ючерс коливався близько 40 євро за мегават-годину, знизившись у понеділок вперше за тиждень.

На ціни вплинули події на Близькому Сході і у Східній Європі. Геополітичні ризики в останні тижні стали поштовхом здорожчання ф’ючерсів на 10% протягом серпня.

Також на ціни вплинули рішення росії і України щодо подальших поставок газу в Європу. Таким чином, частина премії за ризик зменшилась. Однак цей показник щодо подій на Близькому Сході залишився без змін, тому ціни найближчим часом залишаться незмінними.

Європа наближається до опалювального сезону з великими запасами газу, а постачання з Норвегії залишається стабільним напередодні важкого періоду технічного обслуговування. Промисловий попит на паливо також залишається слабким. Це додаткові фактори для стабілізації ціни на газ.

Останнім часом нідерландські місячні ф’ючерси, які є еталоном європейського газу, впали на 0,2% до 39,67 євро за мегават-годину до 13:27 в Амстердамі.

Related Post