Пт. Сен 20th, 2024

Коли рухне російська економіка: початок кінця не за горами

Коли рухне російська економіка: початок кінця не за горами
Діловий центр Москви / Фото: bloomberg.com

Експерти розповіли, як почнеться колапс і які дзвоники вже пролунали.

Російська економіка не витримує навантаження витратами, які країна-агресор несе через вторгнення в Україну. Зараз вона перегріта, але найближчим часом ситуація може змінитись, пише Bloomberg.

Охолодження російської економіки може відбутись на тлі посилення санкцій і обмежень у ключових секторах, які надавали сил до цього.

Видання підкреслює, що незабаром в росії вичерпаються трудові ресурси. Зараз ведеться жорстка конкуренція за новобранців між бізнесом і військовими. Надалі це призведе до зниження можливостей виробляти продукцію, зокрема й оборонного характеру.

Будівельна і банківська галузі більше не захищені від впливу високих відсотків за іпотечними кредитами. Минулого місяця в росії згорнули всі пільгові програми кредитування.

Крім того, очікується, що ВВП в росії підскочить на 4% за підсумками 2 кварталу, але в 3 і 4 кварталах зростання сповільниться.

Це останній ривок російської економіки перед суттєвим зниженням і охолодженням. Зростання сповільниться на 2%, як мінімум, а наступного року досягне 0,5-1,5%%.

Відомо, що росія збільшила витрати одразу після вторгнення в Україну. Гроші були спрямовані на військову і оборонну промисловість, а також на пом’якшення наслідків санкцій. Це призвело до перегріву економіки, якого не було навіть під час кризи 2008 року. На даний час середині країни визнають, що резерви робочої сили та виробничі потужності в дефіциті.

Дефіцит робочої сили оцінюється на рівні 2 млн осіб. І цей показник буде зростати через мобілізацію. Більшість регіонів країни-агресора пропонують чоловікам збільшені виплати за підписання контракту. Суми єдиноразових виплат сягають 2 млн рублів на 1 особу.

Related Post