Пт. Сен 20th, 2024
В Мінфіні назвали суму, якої потребує Україна в 2025 році
Сергій Марченко / Фото: міністр фінансів Сергій Марченко

Марченко вважає, що обіцянок і запевнень МВФ зараз недостатньо.

Міністерство фінансів України разом з Міжнародним валютним фондом обговорюють потреби нашої країни у фінансовій підтримці на 2025 рік. Про це розповів міністр фінансів Сергій Марченко в інтерв’ю виданню РБК-Україна.

За його словами, Україна потребуватиме 12-15 мільярдів доларів протягом наступного року. Марченко пояснив, що війна продовжиться і в наступному році, тому ці кошти дуже необхідні країні.

Міністр нагадав, що в діючій програмі з МВФ планувалось, що активна фаза війни триватиме до середини 2024 року, але ці прогнози не справдились. Він заявив, що обговорюється це питання з міжнародними партнерами з огляду на продовження військових дій і на потребу України в підтримці.

Марченко зазначив, що це бачення ситуації повністю співпадає з поглядами представників МВФ. Там також бачать потребу у додаткових коштах. Він також звернув увагу, що потреба в додаткових коштах обговорюється на тлі підвищення податків в Україні. Це дає можливість нівелювати заяви критиків, які говорять, що українська сторона нічого не робить для досягнення фінансової незалежності.

Марченко пояснив, що під час переговорів партнерам говорять про рішення підвищення податків для закриття дефіциту бюджету в розмірі 500 мільярдів гривень. В обмін на це вони очікують фінансових запевнень для фінансування бюджету. Однак запевнень міжнародних партнерів зараз недостатньо для створення збалансованого бюджету на 2025 рік.

Related Post